529 Kč
/ ks
Máslový tuk, kterému se dnes říká podle indické kuchyně ghí, není žádnou novinkou ani v slovenská nivách a hájích. Naše babičky, nebo slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, mu říkali přepuštěné máslo nebo šmolc. Oceňovali především to, že díky absenci vody a bílkovin nežlukne, takže v dobře uzavřené nádobě vydrží na chladném a tmavém místě i několik měsíců.
Ghí je čistý tuk, který se připravuje velmi pomalým propouštěním másla. Při této proceduře se z másla odpařuje voda, ale i vznikající pěna, ve které jsou mléčné bílkoviny, cukry a další látky, které obsahuje běžné máslo. Výsledným produktem je opravdu čistý tuk, který má žlutou barvu a lahodnou máslovou vůni i chuť s mírně nasládlým, ořechovým podtónem.
Ghí se sice vyrábí z másla, ale díky zpracování se v něm nenachází laktóza ani kasein. Díky této vlastnosti si ho mohou po konzultaci s lékařem, dopřát i lidé, kteří mají rádi chuť másla, ale trpí alergií na některou z mléčných složek.
Další z jeho neocenitelných vlastností je velmi vysoký bod zápalnosti, který se pohybuje kolem 240 ° C. Této schopnosti je dosaženo právě díky tomu, že při propouštění másla jsou odstraněny všechny jeho příměsi. Při pečení nebo smažení tak nedochází k přepalování látek obsažených v tucích s nižším bodem kouřivosti pokud jejich škodlivému uvolňování do potravin.
Wolfberry ghí je vyráběno z mléka z českých farem, které se při péči o svou půdu a kravičky obejdou bez pesticidů, hnojiv nebo jiných chemikálií. Při jeho výrobě se nepoužívá umělých dochucovadel, barviv ani aroma, takže zákazník dostane ghí opravdu v jeho přirozené barvě, chuti a vůni.
Nutriční hodnoty ve 100 g:
Energie: 882 kcal / 3693 kJ, Tuky: 99.0g, - z toho 65.0g nasycené mastné kyseliny, Bílkoviny: 0.0g, Sacharidy: 0.0g, - z toho cukry: 0.0g, Sůl: 0g
Minimální trvanlivost
V uzavřené nádobě na chladném a temném místě minimálně 12 měsíců. Při teplotě do 20 ° C můžete ghí skladovat i mimo ledničku.
Země původu
česká republika