Kontakt

BEZOBALU
Tyršova 1683/20
702 00 Ostrava

e-mail: info@bezobalu-ostrava.cz
tel.: + 420 770 635 612

 

nestříkané ovoce z Kréty

Mňamózní, opravdové, chemicky neošetřené ovoce od malých krétských farmařů. Protože kůra citrusu není ošetřena, můžete jej využít beze zbytku...viz níže. Dodávky jsou prosinec až květen a v nabídce jsou povětšinou pomeranče, mandarinky, grepy červené i bílé, avokáda, citróny a v prosinci i limetky. Ovoce je převážně na objednávku a občas je něco navíc. Pokud máte zájem pisněte a my Vám dáme vědět až bude aktuální objednávací okénko :-)

SberPomeranc

MandarinkaAvokado

Grep

Ovoce se trhalo přímo ze stromu a poputuje k Vám bez jakéhokoliv umytí a ošetření. Využijte ovoce nejen na jídlo a džusy… Kůra je výborná na sušení (pomerančová kůra dodá např. omáčce na špagety úplně jinou dimenzi), na přípravu kandovaného ovoce (pomeranč v hořké čokoládě nebo v cukru…výbornéééé), na marmelády ( zkuste třeba citronovou, pomerančovou nebo mandarinkovou podle receptu Blanky Milfaitové, světové marmeládové královny), likéry ( citronové Limoncello), citronový nebo pomerančový olivový olej, pečené citrusové čaje….můžete využít také na výrobu své domácí kosmetiky.

Vzhledově ovoce nemusí být tak atraktivní jako v obchodě, na to vás chci dopředu připravit. Nebudou nijak leštěné, ozařované, barevně „sladěné“ tak jako jste zvyklí. Můžou se jevit tvarově i barvou „jiné“. Nebojte, vše je ověřeno praxí Kréťanů a ovoce je chuťově velmi dobré. V chladnějších teplotách by vám ovoce mělo vydržet měsíc i dva. Co se týká avokáda, na stromě nikdy nezměkne. Takže čekejte plod tvrdý jako beton. Odhadem bude k jídlu na Vánoce. Záleží, zda budete mít avokáda při pokojové teplotě nebo v chladnějších podmínkách. „Ideální“ avokádo ke konzumaci je měkké jako např. meruňky, prsty se lehce proboří do dužniny.

Jak se liší od ovoce z obchodu?

Ovoce prodávané v obchodě musí splňovat pravidla EU směrnice – může se prodávat jen určitých rozměrů, zralé, bez nákaz a plísní. Aby zpracovatelé všechno splnili, ovoce většinou prochází tímto procesem:

farmáři zabývající se prodejem ovoce většinou ovoce stříkají postřiky, aby si zajistili 100% úrodu a co největší úrodu. Ovoce následně vykupují zpracovatelé. Ti nejdříve citrusy třídí podle velikosti, vzhledu, následně se ovoce umývá ve „speciálním chemickém roztoku“, aby déle vydrželo. Další věc v procesu je „trouba“, kde se ovoce ozařuje, aby chytlo jednotnou barvu, aby „dozrálo“. A až pak se ovoce bedýnkuje, stříkne leskem a je to - připraveno k expedici, popř. do ledničky na několik dnů i třeba víc. Díky těmto procesům ovoce ne vždy je ideální na všechno.

Máte tedy možnost využít úplně všechno z ovoce a nic nevyhazovat