Kontakt

BEZOBALU
Halasova 810/8
703 00 Ostrava-Vítkovice

e-mail: info@bezobalu-ostrava.cz
tel.: + 420 770 635 612

 

Kdo,proč, za kolik?

Exotické ovoce? Ta samá rodinná firma, která dováží sušené ovoce, dováží i čerstvé exotické ovoce...utrhlé, tak akorát aby mohlo k Vám. Bez chemie, z malých farem a s férovým vyrovnáním pro všechny zúčastněné.

Já nějaké děsné konvenční mango jedla naposledy někdy za praotce Čecha. Po tom, co jsem ochutnala tohle, bych už jiné nechtěla... tak sladké, tak měkké...prostě lahoda. A protože většina lidu si občas nějaké to zahraniční ovoce dopřeje, chceme mít možnost opravdu skvělé kvality.

Rýsují se pravidelné závozy, tzn, že by ovoce mohlo být k mání každých 14 dní. Vy tak budete vědět, že když dorazíte, bude Váš oblíbený kousek k dispozici i bez objednání.

Druhů ovoce je vícero. Pravidelně bychom chtěli mít baby banánky, burro banány, mučenky, avokáda, manga, ananasy, annony a papáji. Ostatní bude lépe dopředu objednat.

Protože se všichni stále učíme, i my přicházíme společně s dodavateli a Vámi na to, kdy a jak ovoce připravit, konzumovat, zkrátka jak na něj aby byl chuťový zážitek co nej. :-) Přinášíme krátké info, tak si jej můžete nastudovat v článku níže.

Nezapomeňte, že ovoce je nestříkané a jelikož do něj nevidíme, může se občas stát, že uvnitř objevíte překvapení...to je hold úděl, který za to stojí. Reklamace samozřejmě přijímáme. Pokud budete mít podezření, že jste na takový kousek narazili, můžete jej přinést reklamovat. Pokud bude špatný, vyberete si nový nebo Vám odložíme v další várce. Každopádně si prvně nastudujte „příznaky“ níže.

Ceník.

kakaový lusk 256 kč kg/ ks cca 400 až 800g

avokádo 222 kč kg/ kus cca 400 - 700g

baby banánky 262 kč kg/ trs cca 800-1200 g

baby limetky 315 kč kg

burro banány 249 kč kg

chilli 460 kč kg

zázvor 300 kč kg

guava 235 kč kg

jackfruit 249 kč kg/ kus cca 10 až 30 kg

mango 223 kč kg/ kus cca 400-700g

okra 302 kč kg

papája 280 kč kg/ kus cca 2200-2900 g

plantain 264 kč kg

ananas 250 kč kg/ kus cca 1500 až 2700g

annona 250 kč kg/ kus cca 300 až 1000g

cukrová třtina 247 kč kg/ prut cca 500g

sladké brambory 271 kč kg/ jídlo pro dva cca 400g

rajčenka 351 kč kg/kus cca 100g

mučenka 300 kč kg/ kus cca 100g

taro kořen 270 kč kg

maniok 270 kč kg

Co a jak?

Baby banánky

Jíme když jsou žluté, místy mohou mít černé skvrny. Jsou lahodné i když už jsou hodně černé. Samozřejmě je třeba vychytat hladinku kdy banán necháte ztmavnout a kdy jej necháte zčernat jak botu a uvidíte, že dostalo na zadek... nevím jak detailně popsat, prostě věřím, že to všichni vychytáte podle Vašich představ. Někdo má rád banánky trpké, v tom případě nechat zelené u šťopky. Někdo jí, i když jsou celé zelené, každopádně bych jedení tohoto druhu v celé zelené kráse nepovažovala za příhodný způsob konzumace. (podle sebe) :-D
Pokud koupíte banánky zelené, ničeho se nebojte, krásně dojdou. Stačí je dát do tepla. Lednička zase naopak proces dozrávání pozastaví. Chuť? Jabko, banán, mango? Něco mezi tím :-)

Burro banány.

Můžete jíst za syrova nebo vařit min 35 minut ve slupce, vydlábnout a podat jako přílohu k luštěninám, zelenině, sladkým bramborám apod.. Péct cca 20 minut ve slupce (slupka pak smrdí, takže poletí na kompost a vnitřek se vydlabe), taktéž jako příloha. Grilovat, smažit na sladko, na slano...
Kdy je jíst nebo připravovat? Zelené nedoporučuji. Měly by být celé žluté, mohou být černé skvrny a banán může celý ztmavnout. I tak je třeba hlídat „hranu“ jako u bejbošů výše. Posledně jsme přišli na zajímavý poznatek, banán byl celý žlutý s černými skvrnami, ale nahoře u šťopky byl malý zelený kousíček a právě kvůli tomuto malému kousíčku byl bánán mírně trpký. Proto důrazně doporučuji nechat minimálně celý zežloutnout. A chuť? Jemná, sytá.

Mango

Mango je neskutečné množství druhů, snad 300? Přesně proto může každé Vaše mango chutnat jinak, za to vždy skvěle, sladké, voňavé.
Kdy do něj? Na povrchu by mělo zežloutnout nebo zčervenat (záleží na druhu). Některá je nutné nechat i změknout...záleží kus od kusu, klidně se ptejte při nákupu. Nemusí být vyložené měkké, ale pokud je tvrdé jako kámen, nechte jej určitě odpočívat v teple.
Na mangu jsou hnědé fleky? Flek pnoucí se od šťopky nebo rozprsklý různě po mangu? Po odkrojení slupky je pár milimetrů pod slupkou? Nic se neděje...to zařádil přírodní latex. :-)

Avokádo

Tak to je kapitola sama o sobě. Smetanovo, sladko, lahodné. Můžete jej sníst jen tak, namazat na chleba, nakrájet k ovoci, udělat guacamole, smoothie (nejlepší je avokádo, banán, kakaové boby nebo kakao). Pokud máte další tip, sem s ním :-)
Kdy do něj? Hodně záleží na tom co z něj chcete dělat. Třeba na guacamole je nejlepší hodně měkké, samozřejmě, zde už „riskujete“, že nevíte co se uvnitř odehrává. Nejlépe je zkonzumovat co nejdříve po zakoupení. Pokud je vyloženě tvrdé, počkejte pár dní, jinak by bylo trpké. Avokádo nedoporučuji každý den mačkat a zkoušet jestli už je dost měkké, pokud jej budete opakovaně mačkat, můžete mu způsobit otlaky. Kolikrát stačí jenom vzít do ruky a už víte. Tvrdé poznáte už při úchopu.

Co to je?
Pecka avokáda (případně dužnina okolo pecky) je pokrytá bílým filmem nebo má bílé chloupky... Různé počasí způsobuje různé efekty. Tento bílý film vzniká, když je slupka pecky sušší než pecka. Plíseň se u tohoto druhu avokáda zevnitř nevyskytuje a kdyby náhodou zrovna to Vaše bylo vyjímka, rozhodně by jste to poznali. Takže ničeho se nebojte a hurá do útoku! :-)))
Avokádo má hnědou skvrnu okolo pecky nebo na povrchu... budu mluvit laicky, tak mi to prosím odpuste. :-) „to“ hnědé je něco jako modřina, která není na škodu. Občas se udělá okolo pecky, když je pecka uvnitř volná nebo naopak na povrchu, právě ze zmíněného mačkání nebo případného nárazu. Při nákupu si na něj vyhraďte místo nahoře v nákupní tašce nebo mu připravte „peřinku“, jako kdyby jste nesli vajíčka a buďte na něj hodní :-). Takové modřinky ničemu nevadí, takže taky hurá do útoku.
Může se stát, že avokádo bude hnědé od slupky až k dužnině, pokud Vás takhle překvapí hned po nákupu, můžete jej samozřejmě reklamovat. Pokud jej budete doma skladovat a toto se stane vlivem špatného zacházení, doporučuji zbaštit to, co má ještě krásnou barvičku.
Kuličky ve slupce? Jsou reakcí na počasí. Vyskutují se na slupce, pouze stačí, když při vydlabávání nebudte drbat slupku „na býka“ aby se kuličky nedostali do dužniny :-)

Jackfruit

Dužninu okolo pecky můžete jíst čerstvou nebo povařit se zbytkem dužniny (takové to trhané, vypadá jako hovězí rozvařené do měkka) buď na kari nebo třeba podle receptu zde: http://sophisticatedanarchist.blog.cz/1712/pulled-jackfruit-burger-avocado-slaw-kesu-cashews.
Podušený s octy, kořením, cukrem a chilli je taky výborný, příloha třeba salát a rýže...mňam
Pecky můžete upražit lépe se slupkou, ale můžete i bez, cca 20 minut na suché pánvi na malém plameni a občas otočit. Jak poznáte, že je hotovo? Po vyloupnutí a ochutnání je pecka měkká a chutná jako pečené kaštany...mňam. Pecky je třeba upražit cca do 3 dnů, pak už vysychají, po upražení Vám vydrží pár dní.

Pokud budete mít ruce nebo nůž od latexu (takové to lepivé :-)) vykašlete se na prostředek na nádobí, tím to nepůjde. Vemte si jakýkoli olej a mněte olejem, pak odstraňte olej sodou nebo jarem... pokud je latexu hodně, můžete na vícekrát.

Zázvor

To je drak, stačí málo i s kůrou a šleháte plameny :-D