Kontakt

BEZOBALU
Halasova 810/8
703 00 Ostrava-Vítkovice

e-mail: info@bezobalu-ostrava.cz
tel.: + 420 770 635 612

 

Březová míza

V dnešní době lidé začínají zjišťovat, že ty nejlepší pomocníci se nacházejí přímo u zdroje. Tak se stalo, že i v té naší české zemi a dokonce přímo v Ostravě smile se našel človíček, který objevil kouzlo březové mízy. Sám stáčí a fermentuje přímo v láhvi. Není třeba žádných konzervantů! Díky fermentaci, si tento blahodárný nápoj můžete dopřát i v zimě. Doporučená dávka je 60 ml denně na lačno.

A proč, že fytoterapeuti tuto tekutinu vyhledávají? Přičítají ji, že pomáhá s celou řadu nemocí od vysoké hladiny cholesterolu, chřipky, ledvinových kamenů, bolesti hlavy, ekzémů, celulitidy a lupů. Předpokládá se, že má silné hydratační a detoxikační účinky:
obsahuje saponiny, které snižují hladinu cholesterolu
antioxidanty zametou s toxiny a škodlivými látkami v játrech a ledvinách
kyselina chlorogenová snižuje chuť k jídlu, zlepšuje vstřebávání sacharidů, zlepšuje metabolismus tuků
zbavuje organismus přebytečných tekutin – např. otoků
pomáhá proti bolestem a zánětům kloubů (dna, revmatoidní artritida)
pročišťuje pokožku osobám s kožními onemocněními (lupénka, ekzém, kožní dermatitida)
stimuluje růst buněk v nejsvrchnějších vrstvách kůže a pojivových tkáních (pleť se začíná vypína

Slunečnicový olej na studenou kuchyni i na smažení

Předem se omlouvám za češtinářské zpracování, snažím se demonstrovat rozhovor mezi mnou, zákazníky a dodavatelem... těch uvozovek bylo tolik, že jsem je raději všechny vymazala. Věřím, že textu porozumíte. smile Hezky od začátku... jak začal příběh hledání českého oleje vhodného i na smažení...

Budete mít nějaký český olej na kterém můžeme smažit? Třeba řepkový?... No, víte, ony se vykládají vtipy, že kdyby se v ČR všude zhaslo, tak nám ta řepková pole budou svítit na cestu, jak jsou stříkáná pesticidy hlava nehlava. A není to jen tak ledajaká fáma, bavila jsem se s několika dokonce i bio zemědělci a všichni potrvdili, že pokud děláte řepky větší množství, tak to bez pesticidů nejde... Ono by to možná šlo, ale pak by litr stál třeba 200,-, což při konkurenčních cenách konvenčního oleje je pro zemědělce likvidační. Každopádně jsem nikoho takového nenašla. Řepka teda ne!

Co slunečnice? Jo té je všude plno, ale pouze extra panenská nebo-li lisovaná za studena, na smažení nic moc. Hle, úplnou náhodou mě na prohlížeči vyskočil pořad jídlo s.r.o., kde navštívili českou firmu Fabio, která vyrábí slunečnicový olej z české, výjmečné slovenské slunečnice, zvládne jej i rafinovat a ne chemickou cestou jako všichni ostatní, ale přírodní... jupí smile. Hned jim volám a po několika hovorech se mi dostalo číslo na moc příjemného pána, který celý proces ochotně vysvětluje. Po pěkné přednášce říkám... To jsem ráda, že jsme našli něco českého na smažení. Na to se mi dostalo odpovědi.To ale není olej na smažení... ma kouřový bod 160°C, takže sice vydrží více, ale rozhodně ne smažení! Aha, ale my řepku nechceme, takže co teď? No, máme ještě hoso odrůdu. Ho co? Hoso, to je odrůda, která má větší podíl kyseliny olejové a její kouřový bod je tak až na 220°C, používají jej třeba pekaři nebo se v nich smaží bramborové lupínky. V obchodech není moc k dostání. Vhodná je i na fritování... Jupí! To je on,náš český smažící šampión. smile  Použít jej samozřejmě můžete i na studenou kuchyni, důležité je, že vydrží. Frito Slunka čeká na Vaší láhev. smile 

Mějte se famfárově Gabča

Divoký jablečný ocet

Jablečný ocet divoký

Syrový, nefiltrovaný, nepasterovaný, organický, prostě skvělý jablečný ocet.
Má pouze 2% kyselosti,tudíž je jemný a skvělý na dochucení salátů nebo smíchaný s vodou jako preventivní či léčebný prostředek. Paní Galussová z Opavy dává jablíčkům a octu svou osobní péči a co jim nedává? Nedává jim nic co k nim nepatří , to znamená, že octu nechá přirozenou cestu vývoje,tak jak si to sama matka příroda umí zařídit. Proto její ocet obsahuje mateční kulturu, kterou v průmyslově zpracovaných octech nenajdete.
Jablíčka sbírá na zapomenutých stromech v Českých (tedy spíše Moravsko-Slezských ) sadech a okolo cest… ano, jak sama říká: ,,Lepší jablko od silnice, kde sem tam projede auto než jablko z komerčních sadů.“
Ocet není destilovaný a tak si ponechá draslík, fosfor, přírodní fluor, křemík, stopové prvky a pektin.
Pomáhá ničit toxiny, proto je vhodný na detoxikaci organismu. Napomáhá trávení, zředěný s vodou bojuje s artritidou a bolestmi kloubů. Dále jablečný ocet pomáhá na kašel, astma, ekzémy, koliky, poruchy srážlivosti krve, únavu, bolesti hlavy, vysoký krevní tlak, nespavost, při ztrátě vlasů, odstraňuje bolesti svalů, pomáhá udržovat zdravou pokožku a podporuje správnou funkci ledvin a vylučovacího systému.
U nás 13Kč / 100 g. A stejně jako u všech potravin i zde rozvažujeme dle libosti.

Pšeničná mouka?

A máme tady malou poučnou vsuvku k moukám :-).

Dlouhou dobu jsem si lámala hlavu, jak je možné, že tak vzrůstá počet lidí alergických na lepek. A jak je možné, že konvenční pšeničná mouka je tak levná (krom toho,že je obilí chemicky ošetřované a díky tomu přežije větší množství zrn).

Výsledek není až tak překvapivý… hodně spotřebitelů si totiž raději koupí velké množství nízké kvality. Tak proč jim to nedopřát, že? :-) Čím více mouka obsahuje lepku, tím více nabude a díky tomu je k velkému množství třeba méně. Původní pšenice byla především vždy namleta celozrnně a obsahovala něco okolo 5% lepku, možná i proto naše babičky říkají: ,, My jsme mouku jedli stále a byli jsme zdraví “. No jo, ale babičko, dneska taková konvenční mouka obsahuje kolem 50% lepku! Ano, jedna nula navíc. Není to k zamyšlení? Mám takové tušení, že by to mohlo souviset ze vzrůstajícím počtem alergií. :-).

Také proto se hodně lidí vrací k prastaré odrůdě pšenice-špaldě.

Aktuální konvenční pšeničnou mouku jsme si jako lidstvo tak přešlechtili, že je sice odolná a uděláme z ní ,,hodně“, ale přijímáme v ní především lepek a škrob a když si k tomu ještě přidáme postřiky, máme celkem slušný koktejl s uvedenými výsledky.

Dlouho jsem přemýšlela zda klasickou mouku pšeničnou vzít či ne. Ke kladnému rozhodnutí mne vedla odpověď českých mlýnů společnosti Pro-Bio. Předně, jejich mouky jsou v bio kvalitě,což zaručuje jistotu, že na zrno vkuse ,,nepadala“ chemie. A za druhé, pšenici dále nešlechtí,ale pouze množí. Obsah lepku tedy klesá na rozmezí 30 až 35 %, což mi ke konvenčním 50 % přijde uspokojivé :). Mouky mají přirozené béžové zabarvení. Z mlýnů je balí přímo do oběhu, bez skladování v sýpkách či jinde. Máte tak záruku čerstvé mouky. Pokud ji ještě např. při pečení namícháme s nějakou celozrnnou moukou (celé zrno obsahuje více vitamínů, minerálů, vlákniny) máme celkem příjemnou a lehce stravitelnou kombinaci. Vybrat si můžete z pestré nabídky celozrnných muk, lokální Bílovecké farmy, rodiny Štanclových. Takové kynuté koláčky jsou z této kombinace vynikající a přímo dýchají přírodou a přirozeností :-)