Kontakt

BEZOBALU
Tyršova 1683/20
702 00 Ostrava

e-mail: info@bezobalu-ostrava.cz
tel.: + 420 770 635 612

 

Divoký jablečný ocet

Jablečný ocet divoký

Syrový, nefiltrovaný, nepasterovaný, organický, prostě skvělý jablečný ocet.
Má pouze 2% kyselosti,tudíž je jemný a skvělý na dochucení salátů nebo smíchaný s vodou jako preventivní či léčebný prostředek. Paní Galussová z Opavy dává jablíčkům a octu svou osobní péči a co jim nedává? Nedává jim nic co k nim nepatří , to znamená, že octu nechá přirozenou cestu vývoje,tak jak si to sama matka příroda umí zařídit. Proto její ocet obsahuje mateční kulturu, kterou v průmyslově zpracovaných octech nenajdete.
Jablíčka sbírá na zapomenutých stromech v Českých (tedy spíše Moravsko-Slezských ) sadech a okolo cest… ano, jak sama říká: ,,Lepší jablko od silnice, kde sem tam projede auto než jablko z komerčních sadů.“
Ocet není destilovaný a tak si ponechá draslík, fosfor, přírodní fluor, křemík, stopové prvky a pektin.
Pomáhá ničit toxiny, proto je vhodný na detoxikaci organismu. Napomáhá trávení, zředěný s vodou bojuje s artritidou a bolestmi kloubů. Dále jablečný ocet pomáhá na kašel, astma, ekzémy, koliky, poruchy srážlivosti krve, únavu, bolesti hlavy, vysoký krevní tlak, nespavost, při ztrátě vlasů, odstraňuje bolesti svalů, pomáhá udržovat zdravou pokožku a podporuje správnou funkci ledvin a vylučovacího systému.
U nás 13Kč / 100 g. A stejně jako u všech potravin i zde rozvažujeme dle libosti.

Pšeničná mouka?

A máme tady malou poučnou vsuvku k moukám :-).

Dlouhou dobu jsem si lámala hlavu, jak je možné, že tak vzrůstá počet lidí alergických na lepek. A jak je možné, že konvenční pšeničná mouka je tak levná (krom toho,že je obilí chemicky ošetřované a díky tomu přežije větší množství zrn).

Výsledek není až tak překvapivý… hodně spotřebitelů si totiž raději koupí velké množství nízké kvality. Tak proč jim to nedopřát, že? :-) Čím více mouka obsahuje lepku, tím více nabude a díky tomu je k velkému množství třeba méně. Původní pšenice byla především vždy namleta celozrnně a obsahovala něco okolo 5% lepku, možná i proto naše babičky říkají: ,, My jsme mouku jedli stále a byli jsme zdraví “. No jo, ale babičko, dneska taková konvenční mouka obsahuje kolem 50% lepku! Ano, jedna nula navíc. Není to k zamyšlení? Mám takové tušení, že by to mohlo souviset ze vzrůstajícím počtem alergií. :-).

Také proto se hodně lidí vrací k prastaré odrůdě pšenice-špaldě.

Aktuální konvenční pšeničnou mouku jsme si jako lidstvo tak přešlechtili, že je sice odolná a uděláme z ní ,,hodně“, ale přijímáme v ní především lepek a škrob a když si k tomu ještě přidáme postřiky, máme celkem slušný koktejl s uvedenými výsledky.

Dlouho jsem přemýšlela zda klasickou mouku pšeničnou vzít či ne. Ke kladnému rozhodnutí mne vedla odpověď českých mlýnů společnosti Pro-Bio. Předně, jejich mouky jsou v bio kvalitě,což zaručuje jistotu, že na zrno vkuse ,,nepadala“ chemie. A za druhé, pšenici dále nešlechtí,ale pouze množí. Obsah lepku tedy klesá na rozmezí 30 až 35 %, což mi ke konvenčním 50 % přijde uspokojivé :). Mouky mají přirozené béžové zabarvení. Z mlýnů je balí přímo do oběhu, bez skladování v sýpkách či jinde. Máte tak záruku čerstvé mouky. Pokud ji ještě např. při pečení namícháme s nějakou celozrnnou moukou (celé zrno obsahuje více vitamínů, minerálů, vlákniny) máme celkem příjemnou a lehce stravitelnou kombinaci. Vybrat si můžete z pestré nabídky celozrnných muk, lokální Bílovecké farmy, rodiny Štanclových. Takové kynuté koláčky jsou z této kombinace vynikající a přímo dýchají přírodou a přirozeností :-)