Kontakt

BEZOBALU
Halasova 810/8
703 00 Ostrava-Vítkovice

e-mail: info@bezobalu-ostrava.cz
tel.: + 420 770 635 612

 

chytré ovoce a způsoby využití

Chytré ovoce jsou 100% ovocná pyré vyráběná ručně z českého ovoce. Jíst můžete samotné, přidat do kaší jogurtů atd. Níže pár receptů

Višňový sorbet

Na 4 porce:
Chytré višně – 100% ovocné pyré – 315 ml (1 sklenička), 100 ml vody, 100 g cukru krupice

Postup:
Vodu vlijte do rendlíku, rozmíchejte v ní cukr a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte a po zchladnutí smíchejte vzniklý cukrový rozvar se skleničkou Chytrých višní. Vlijte do mísy, zamezte přístupu vzduchu (ideální je, pokud má mísa dobře těsnící víko) a šoupněte do mrazáku. Zhruba po dvou hodinách směs promíchejte a potom prošlehejte vidličkou ještě několikrát, dokud není směs skoro zmrzlá (ano, zdá se to být pracné, ale jen díky tomu vám vznikne jemný sorbet a ne zmrzlá višňová dřeň). Nechte přes noc sorbet vymrazit. Hotový naškrábejte lžící do menších misek a podávejte.

Něco navíc:
Ovoce mražením ztratí vždy trochu sladké chuti, a tu je třeba nějak nahradit. Pokud neholdujete bílému cukru, zkuste agávový nebo rýžový sirup, skvěle chutná i s medem.

Gumídci

Na 30 malých gumídků:
Chytré švestky nebo Chytré višně – 100% ovocné pyré – 150 ml, 1 polévková lžíce třtinového cukru, 1 polévková lžíce citronové šťávy, 2 polévkové lžíce práškové želatiny

Postup:
Chytré švestky zahřejte v rendlíku, přidejte cukr a citronovou šťávu. Do horké směsi vmíchejte práškovou želatinu a zahřívejte, dokud se želatina nerozpustí. Horkou směs nalijte do (nejlépe silikonových) formiček a nechte v lednici minimálně hodinu ztuhnout (doba tuhnutí záleží na velikosti  gumídků). Hotové uchovávejte v chladu.

Něco navíc:
Zkuste místo želatiny použít agar – vyrábí se z mořských řas a umí želírovat ještě líp než želatina. Pokud nemáte vhodné formičky, želé jednoduše nalejte na vymazaný talíř a po ztuhnutí vykrajujte různé tvary nebo jen nakrájejte na kostky nebo na „hady“.

Jogurtové nanuky z Chytrých višní

Na 6 nanuků:
Chytré višně – 100% ovocné pyré – 150 ml, 300 g hustého jogurtu, 6 lžic medu

Postup:
V jedné misce smíchejte jogurt s polovinou medu, ve druhé pak promíchejte zbylý med s višňovým pyré. Do formiček na nanuky střídavě vrstvěte ovocnou a jogurtovou směs a nakonec zamrazte.

Něco navíc:
Pokud nemáte formičky na nanuky, můžete použít jakékoliv hlubší kalíšky, kelímky nebo mističky. Jako nanuková dřívka skvěle poslouží obyčejné špejle nebo slámky. Máte na nanuk už děsnou chuť a on jak na potvoru ne a ne z kelímku ven? Pár sekund pod tekoucí vlažnou vodou nanuk z formičky rychle osvobodí.

Chia Pudink

1 porce (sklenička 250 ml):
Chytré švestky – 100% ovocné pyré – 150 ml, 50 ml mléka, 2 lžíce semínek chia, 1 lžíce vanilínového cukru

Postup:
Zamíchejte a nechte minimálně 30 minut odležet (ideálně přes noc v lednici). Semínka chia z tekuté hmoty sama vykouzlí puding. Bez škrobu a bez vaření!

Něco navíc:
Pokud chcete mít puding ještě zdravější, vyměňte obyčejné mléko za sójové, kokosové, rýžové nebo ovesné. Místo cukru oslaďte medem, javorovým či agávovým sirupem a vanilín nahraďte pravou vanilkou. Ještě víc můžete tuto svačinku vytunit strouhaným kokosem, ořechy nebo sekanými mandlemi.

Jahelník s Chytrým ovocem

4 porce :
Chytrá jablka – 100% ovocné pyré – 315 ml (1 sklenička), Chytré švestky – 100% ovocné pyré – 315 ml (1 sklenička), 150 g jáhel, 750 ml mléka, 50 g rozinek, 50 g nasekaných ořechů, 6 lžic medu, 2 lžíce mleté skořice, 4 lžíce škrobu (nejlépe kukuřičného), špetka soli, moučkový cukr na poprášení, máslo na vymazání formy

Postup:
Jáhly přelejte vroucí vodou, properte je a nechte chvilku odstát. Spařené jáhly poté sceďte, propláchněte čistou vodou a dejte vařit s mlékem a špetkou soli. Vařte tak dlouho, až vám vznikne hustší kaše – trvá to asi 25 minut. Hotovou kaši oslaďte medem. Předehřejte troubu na 180°C. Jablečné pyré smíchejte s polovinou množství škrobu, skořice, ořechů a rozinek. Zbylou polovinu surovin smíchejte s Chytrými švestkami. Středně velkou zapékací mísu vymažte máslem a na její dno rovnoměrně rozprostřete třetinu množství jáhel. Na tuto vrstvu rozetřete jablečnou směs a na ni nalijte směs švestkovou. Ovocnou náplň uzavřete poslední vrstvou jahelné kaše a vložte do trouby a pečte 30 – 40 minut. Na posledních pár minut můžete zapnout gril, jahelník pak bude na povrchu krásně zlatý a křupavý. Podávejte ještě teplý, poprášený moučkovým cukrem.

Něco navíc:
Mléko, ve kterém jáhly vaříte, můžete nahradit mlékem rostlinným (sójovým, mandlovým, rýžovým …). Jemné chuti dosáhnete, pokud v kaši rozpustíte asi 1 cm silný plátek másla. K oslazení můžete místo medu sáhnout po javorovém sirupu nebo třtinovém cukru.

Panna cotta

4 porce:
Chytré švestky – 100% ovocné pyré – 315ml, 500 ml smetany ke šlehání, 40 g cukru krupice, 2 lžičky jemně mleté želatiny, 1 vanilkový lusk

Postup:
Smíchejte želatinu se dvěma lžícemi vody a nechte pár minut stát. Tence vymažte 4 menší misky nebo hrnečky olejem. Smetanu smíchejte se dření z vanilkového lusku a s cukrem a přiveďte k varu. Přidejte želatinu a nechte ji rozpustit (směs by však neměla prudce vařit). Tekutinu přeceďte a nalijte rovnoměrně do připravených misek, v lednici pak nechte chladit do ztuhnutí (4 – 6 hodin). Chvíli před podáváním vyndejte z lednice a vyklopte, přelijte dobře vychlazenými Chytrými švestkami.

Něco navíc:
Zkuste místo vanilkového lusku ochutit panna cottu 2 kousky celé skořice, špetkou strouhaného muškátového oříšku nebo badyánu, lžičkou strouhané kůry z biopomeranče či biocitronu nebo 3 tenkými plátky zázvoru. Parádu udělá navrch položený lístek máty.

Jablečné šátečky se zázvorem

8 šátečků:
Chytrá jablka – 100% ovocné pyré – 250 ml, 50 g másla, 130 g hladké mouky + na pomoučení, 2 lžíce krupicového cukru, 3 lžíce mletých ořechů, 1 lžička prášku do pečiva, 2 vejce, 2 lžíce mléka, ½ lžičky mletého zázvoru, moučkový cukr na ozdobu

Postup:
Předehřejte troubu na 225°C. Změklé máslo smíchejte se lžící cukru a moukou dobře promíchanou s kypřícím práškem. Přidejte jedno vejce, vlažné mléko a rychle vypracujte těsto. Na pomoučené pracovní ploše vyválejte z těsta asi 3 mm silný plát a nakrájejte jej na 8 čtverečků o straně cca 10 cm. Chytrá jablka smíchejte se lžící cukru, zázvorem a ořechy a doprostřed každého čtverečku naneste trochu směsi. Okraje čtverečků potřete rozšlehaným vejcem a rohy přeložte do středu. Vzniklé šátečky potřete zbylým vejcem a pečte na plechu vyloženém pečícím papírem asi 10 minut. Vychladlé poprašte moučkovým cukrem.

Něco navíc:
Šátečky můžete ještě více ozvláštnit, pokud je před pečením pokapete javorovým sirupem a posypete pekanovými ořechy.

Ovocné taštičky pro děti

10 taštiček:
Na těsto: 50 g másla, 150 g hladké špaldové mouky, 2 vejce, kůra z poloviny citronu v bio kvalitě, 1 lžíce medu nebo sladěnky, 1 lžíce mléka, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička prášku do pečiva s vinným kamenem, špetka soli

Na náplň: Chytrá jablka – 100% ovocné pyré – 315 ml (1 sklenička), 120 g rozinek, šťáva z poloviny citronu v bio kvalitě, 5 lžic ovesných vloček, 1 lžíce chia semínek, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíce medu

Postup:
Pyré nalejte do rendlíku a nechte alespoň půl hodiny redukovat. Mezitím si namelte rozinky. Do ještě teplého pyré rozmíchejte namleté rozinky, zbytek uvedených surovin pro náplň a nechte vychladnout. Dále si předehřejte troubu na 225°C. Smíchejte změklé máslo se lžící medu a moukou, kterou předtím dobře promíchejte s kypřícím práškem. Přidejte vlažné mléko, jedno vejce a vypracujte těsto. Na pomoučené pracovní ploše vyválejte z těsta asi 2 – 3 mm tenký plát a nakrájejte ho na 10 stejných dílů. Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem, na jednu polovinu naneste náplň ( aspoň 1 cm od okraje) a druhu polovinou těsta překlopte. Okraje pečlivě spojte a přebytečné těsto odkrojte. Vzniklé taštičky potřete zbylým vejcem a pečte na plechu 10 – 15 minut.

Něco navíc:
Příprava náplně dá trošku práci. Aby se vám čištění mlýnku od rozinek nezajedlo, udělejte si náplně více, rozdělte ji do balíčků a šupněte do mrazáku. Příště jako když najdete :-).

Jablečná limonáda s mátou

Na 2 litry:
Chytrá jablka – 100% ovocné pyré – 315 ml (1 sklenička), 1 citron v bio kvalitě, 2 snítky čerstvé máty, ½ litru sody, led (asi 20 kostek)

Postup:
Pyré rozmixujte s polovinou množství ledu dohladka. Přidejte šťávu z citronu (kousek můžete použít na ozdobu nakrájený na kolečka), mátu, led a zalijte sodou. Dolijte neperlivou vodou a voilà – máte hotovo!

Něco navíc:
Pokud jste se ještě nevzpamatovali z vysvědčení vašich výrostků, chystáte prázdninovou grilovačku nebo zkrátka jen máte rádi něco „ostřejšího“, přidejte do limonády bílý rum nebo 1 cider.

Švestková granola

1 plech (asi 500 g granoly):
Chytré švestky – 100% ovocné pyré – 200 ml + na přelití, 250 g ovesných vloček, 100 g sušených brusinek, 180 g směsi ořechů a semínek, 1 polévková lžíce semínek chia, 80 ml medu, 80 g rozpuštěného másla, špetka soli

Postup:
Předehřejte troubu na 175°C. V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte med, Chytré švestky, špetku soli a zahřejte. Ve větší míse smíchejte vločky s ořechy a semínky. Přelijte teplou směsí z rendlíku a dobře zamíchejte. Vyložte plech pečícím papírem, rozložte na něj směs a pečte asi 45 minut, dokud se granola neopraží. Během pečení několikrát promíchejte. Směs po vychladnutí ztvrdne. Jakmile je zcela vychladlá, rozbijte velké hrudky, vmíchejte sušené ovoce a dejte do neprodyšných sklenic. Nejlépe chutná granola s mlékem či jogurtem. A ještě lépe, pokud ji přelijete Chytrými švestkami.

Něco navíc:
Zkuste část ovesných vloček nahradit špaldovými. Do směsi ořechů zapojte piniové a pekanové ořechy, na oslazení můžete zkusit datlový či javorový sirup.

Jablečné fruitie

2 porce:
Chytrá jablka – 100% ovocné pyré – 315 ml (1 sklenička), 180 ml vody

Na skořicový sirup (vystačí na 10 porcí):
200 g cukru (bílého, třtinového nebo směsi obojího), 2 polévkové lžíce hladké mouky, ½ lžičky skořice, 200 ml vody, 1 lžička vanilkového extraktu

Na vanilkovou šlehačku:
100 ml smetany ke šlehání, 1 lžička moučkového cukru, ½ lžičky vanilkového extraktu

Postup:
Začněte přípravou sirupu. V rendlíku smíchejte cukr, mouku a skořici a dobře rozmíchejte s vodou. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 3 minuty, dokud sirup nezhoustne (díky mouce je to během okamžiku; pokud se s moukou moc nemusíte, můžete ji vynechat, ale sirup je pak třeba déle redukovat). Do mírně zchladlého sirupu vmíchejte lžičku vanilkového extraktu a máte sirup hotový. Chytrá jablka vlijte do dalšího hrnce, skleničku vypláchněte 180 ml vody a přidejte k pyré. Zahřejte je na cca 90°C, ale nevařte. Do pyré přidejte sirup podle chuti (my jsme přidali asi 60 ml) a důkladně spojte, nejlépe za pomoci tyčového mixéru. Dobře vychlazenou smetanu vyšlehejte se lžičkou cukru a na závěr do ní vmíchejte pár kapek vanilkového extraktu. Horké jablečné fruitie nalijte do sklenic, navrch rozdělte šlehačku a je to. A pokud nemáte dost, díky zásobě sirupu máte další porci hotovou za 5 minut J.

Něco navíc:
Vanilkový extraktu můžete nahradit pravou vanilkou, část cukru pak medem, rýžovým či agávovým sirupem. Skvělou chuť dodá špetka muškátového oříšku nebo skořice na šlehačce, parádu udělá i karamelový přeliv, hoblinky kvalitní čokolády či pražené kousky mandlí.

Horké hrušky

4 porce:

Chytré hrušky – 100% ovocné pyré – 315 ml (1 sklenička), 500 ml vody, 1 celá skořice (další případně na ozdobu), ½ hvězdičky badyánu, 5 hřebíčků, šťáva z poloviny citronu, 1 polévková lžíce medu

Postup:
Vodu s kořením dejte do rendlíku a 15 minut vařte. Až mírně vychladne, vmíchejte Chytré hrušky, citronovou šťávu a med a zahřejte – už ale nevařte, ať horké hrušky nepřipravíte o vitamíny, kterých je zvláště teď na podzim víc než třeba. Sceďte koření (pokud vám vadí při pití), nalejte do svých oblíbených hrníčků a ozdobte skořicí a plátkem citronu.

Něco navíc:
Pro podporu imunity někdy přidávám pár plátků čerstvého zázvoru. Aby hrušky hřály ještě víc, přikápněte trochu alkoholu – naprosto vynikající jsou se zlatým Bacardi Oro.

Švestková omáčka k sýrům

Na omáčku: 
Chytré švestky – 100% ovocné pyré – 315 ml (1 sklenička), šťáva z 1/2 citronu, 120 g krupicového cukru, 4 lžíce medu, stroužek česneku, po špetce chilli, skořice, hřebíčku, nového koření a zázvoru, špetka soli

Postup:
Smíchejte Chytré švestky, česnek, koření a sůl a redukujte na mírném ohni asi 30 minut. Potom vmíchejte cukr, doslaďte medem, dochuťte citronovou šťávou a dejte ještě chvíli provařit. Nechte vychládnout a pár hodin zaležet.

Něco navíc:
Pokud mám, přidávám do omáčky malého panáka brandy. Tuhle omáčku můžete jíst i s masem, skvěle chutná ke grilovaným kuřecím steakům.

Višňový koktejl

Na 2 porce:
Chytré višně – 100% ovocné pyré – 200 ml, 400 ml vychlazeného mléka, 4 lžíce cukru, 200 ml nadrceného ledu

Postup:
Nejrychleji koktejl připravíte tak, že všechny suroviny proženete mixérem, třeba i tyčovým. Poté koktejl nalejte do sklenic a máte hotovo.

Něco navíc:
Pokud neholdujete kravskému mléku, zkuste třeba kokosové nebo rýžové. Cukr vyměňte za med nebo březový sirup. A pokud si chcete dopřát, naložte na shake pořádný kopec šlehačky.

Hanácká hruška a sicilský citron

2 porce:
Chytré hrušky – 100% ovocné pyré – 150 ml, 2 lžíce kvalitního citronového destilátu, 1 lžíce cukrového sirupu, 1 lžíce citronové šťávy, led, soda, snítka rozmarýnu

Postup:
Jako první si připravte cukrový sirup. Na pánev vysypte hrnek cukru a vylijte stejný hrnek vody. Zahřívejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí, trvá to jen pár minut. Nechte vychladnout, přelijte do uzavíratelné skleničky a máte tak tenhle tekutý cukr kdykoliv po ruce.

Sklenice naplňte ledem až po okraj, přidejte hruškové pyré, citronový destilát, šťávu z citronu a cukrový sirup. Nakonec dolijte sodou, navršte led, zapíchněte brčko a ozdobte větvičkou rozmarýnu.

Něco navíc:
Pokud máte nebo čekáte děti nebo alkohol nepijete, namíchejte si variantu bez destilátu. Jen přidejte o lžíci víc citronové šťávy a sirupu.