Sladko slané kváskové koláče

Milujete kombinace, které se na první poslech zdají šílené? Pak je tento recept právě pro Vás. Na fotce možná vypadají obyčejně, ale chuťový zážitek je opravdu neobyčejný. :-) Pokud chcete klasiku, uberete cukr, sůl, vyměníte olej a máte klasické kváskové koláče.
Množství na 3 plechy
4-6 hrnků špaldové krupice (můžete zkusit i špaldovou mouku)
půl hrnku žitné mouky celozrnné
3 lžíce kvásku
čtvrt hrnku oliv.oleje
necelý hrnek mléka (hokus pokus vyšel s kokosovým domácím nebo kravským)
rovná lžíce soli
půl hrnku řepného přírodního cukru nebo 3/4 hrnku cukru muscovádo, můžete i méně podle chuti (vyzkoušejte těsto)
1 vejce
Náplně dle libosti např. maková, oříšková, tvarohová
Postup: 12 hodin dopředu si rozkvaste tři lžíce kvásku s hrnkem špaldové krupice a půl hrnkem žitné mouky.
Do vzniklého rozkvasu přidejte 3 a ½ hrnku špaldové krupice, sůl, vejce, cukr (muscovádo lépe prosít), olej a nakonec přilévejte mléko. Těsto promíchávejte, pokud se bude zdát hodně řídké, tak mléko nemusíte použít celé nebo ještě přidejte krupici. Zapracujte těsto. Mělo by být mírně lepkavé, ale zase ne příliš abychom s ním mohli pracovat. Nechte přikryté kynout hoďku až dvě.
Lžící si nabírejte těsto (můžete si pomoučit ruce) a tvarujte kuličky, které pokládejte na plech. Vytvarujte důlky… já použila měrku na kafe, kterou jsem vždy před tvarováním důlku „namočila“ do mouky. Naplňte oblíbenou náplní. Pokud chcete aby koláče byly měly hezčí barvu potřete je máslem nebo vaječným bílkem. Troubu rozpalte na 200 °C. Pečte 15 až 20 minut podle trouby...uvidíte podle první várky. Po vytáhnutí jsou měkké, to je dobře, po vystydnutí ztuhnou. Kdyby jste je nechali déle péct byly by suché. Sladko slaná kombinace...mňam! Jsou nebezpečně dobré, takže je třeba podpořit svou pevnou vůli, v opačném případě by hrozilo přecpání :-).