Kontakt

BEZOBALU
Tyršova 1683/20
702 00 Ostrava

e-mail: info@bezobalu-ostrava.cz
tel.: + 420 770 635 612

 

Řepánky

Víte, že řepa se dá využít i na sladko? A jak je dobrá. Recept na tyhle řepánky mám od zákaznice.Trošku jsem pošachovala s tím, co bezobal dal a výsledek je bezvadní dokonce veganský.

Řepa jemně nastrouhaná 200g (když předem uvaříte bude jemnější)

Máslo-já použila kokosový tuk 200g

Sušená třtinová šťáva 50 g, může být i méně

Polohrubá mouka 450 g (100g jsem nahradila celozrnnou špaldu)

Kypřící prášek bez fosfátů 2 lžičky

Špetka soli

Náplň-povidla nebo jiná kyselkavá marmoška.

Postup: Tuk necháme povolit (topení to jistí). Promícháme suché ingredience, přidáme řepu a tuk, promícháme rukama. Vzniklé těsto necháme odležet 30 minut. Na pomoučené ploše vyválíme plát 0,3 až 0,5 cm, skleničkou vykrajujeme kolečka, plníme povidly a okraje k sobe přitiskneme. Pečeme 20 min na 180°C.


Sladko slané kváskové koláče

Milujete kombinace, které se na první poslech zdají šílené? Pak je tento recept právě pro Vás. Na fotce možná vypadají obyčejně, ale chuťový zážitek je opravdu neobyčejný. :-) Pokud chcete klasiku, uberete cukr, sůl, vyměníte olej a máte klasické kváskové koláče.

 

Množství na 3 plechy

 

4-6 hrnků špaldové krupice (můžete zkusit i špaldovou mouku)
půl hrnku žitné mouky celozrnné
3 lžíce kvásku
čtvrt hrnku oliv.oleje
necelý hrnek mléka (hokus pokus vyšel s kokosovým domácím nebo kravským)
rovná lžíce soli
půl hrnku řepného přírodního cukru nebo 3/4 hrnku cukru muscovádo, můžete i méně podle chuti (vyzkoušejte těsto)
1 vejce

 

Náplně dle libosti např. maková, oříšková, tvarohová

 

Postup: 12 hodin dopředu si rozkvaste tři lžíce kvásku s hrnkem špaldové krupice a půl hrnkem žitné mouky.

Do vzniklého rozkvasu přidejte 3 a ½ hrnku špaldové krupice, sůl, vejce, cukr (muscovádo lépe prosít), olej a nakonec přilévejte mléko. Těsto promíchávejte, pokud se bude zdát hodně řídké, tak mléko nemusíte použít celé nebo ještě přidejte krupici. Zapracujte těsto. Mělo by být mírně lepkavé, ale zase ne příliš abychom s ním mohli pracovat. Nechte přikryté kynout hoďku až dvě.

Lžící si nabírejte těsto (můžete si pomoučit ruce) a tvarujte kuličky, které pokládejte na plech. Vytvarujte důlky… já použila měrku na kafe, kterou jsem vždy před tvarováním důlku „namočila“ do mouky. Naplňte oblíbenou náplní. Pokud chcete aby koláče byly měly hezčí barvu potřete je máslem nebo vaječným bílkem. Troubu rozpalte na 200 °C. Pečte 15 až 20 minut podle trouby...uvidíte podle první várky. Po vytáhnutí jsou měkké, to je dobře, po vystydnutí ztuhnou. Kdyby jste je nechali déle péct byly by suché. Sladko slaná kombinace...mňam! Jsou nebezpečně dobré, takže je třeba podpořit svou pevnou vůli, v opačném případě by hrozilo přecpání :-).

Ranní kaše z celých zrn

 

Víte, že celé zrno v sobě ukrývá spousty minerálů, vlákniny a vitamínů? Tak proč si je nedopřát.

Ingredience

špalda nebo žito
ječný slad
kokos, ovoce, oříšky podle chuti

Půl až hrnek zrna (špalda, žito) necháme odmočit přes noc (množství si musíte určit sami, podle toho jací jste jedlíci). Ráno přivedeme k varu, špadlu stačí jen přihrát, žito je lépe ještě vařit. Po uvaření necháme cca půl centimetru vody nad hladinou a umixujeme tyčovým mixerém do hladka. Naservírujeme, přidáme podle chuti slad, ovoce, oříšky, kakao, kokos atd. Dobrou chuť

Makové mléko a rychlá hrnková buchta

Chtěla jsem vyzkoušet kakaovou hmotu a výsledek je zde :-). Tento recept mi dělá radost, protože krom vajíček je vše bez obalu :-)

Makové mléko

Suroviny

1 díl máku (já použila malý hrnek asi 100 ml)
8 dílů vody
dle chuti lžičku cukru, hrst rozinek nebo datlí

Postup: Ve stolní mixeru umixujeme mák na jemno. V našem středně výkonném to trvalo 1 minutu. Zalijeme vodou, případně přidáme sladidlo (ovoce) a za občasného promíchání necháme luhovat. Třeba přes noc a promíchat než jdeme spát a hned ráno. Po vyluhování mixujeme cca 3 minuty. Přelijeme přes jemné sítko, můžete na vícekrát nebo rovnou přes platýnko. Hotovo :-) Makovou sedlinu může promíchat s jablečným pyré nebo banánem a dát si jako sváču.

Rychlá hrnková buchta

Suroviny

s poměrem různých druhů mouky můžete experimentovat

Těsto
1 hrnek polohrubé pšeničné mouky
1/2 hrnku hladké pšeničné mouky
1/2 hrnku špaldové celozrnné
1/2 nebo 1 hrnek cukru podle chuti. My moc nesladíme, takže stačila 1/2
6 plochých lžiček kypřícího prášku bez fosfátů
1 lžička vanilkového cukru
1 a 1/2 hrnku kokosového mléka. Já zalila jeden hrnek kokosu třemi hrnky vroucí vody, po třech hodinách umixovala a přecedila přes plátýnko. Vystačilo i na polevu
2 vajíčka

Poleva
150 ml kokosového mléka, můžete použít i klasické nebo smetanu.
100 kakaové hmoty nasekané na drobno
6 lžic cukru (podle chuti)

Postup: Rozpálíme troubu na 180 °C. Plech si můžeme podle jeho povahy (přilnavost) vymazat a vysypat kokosem. Prosejeme sypké suroviny a pořádně promícháme. Přilejeme mléko, vajíčka a pořádně rozmícháme. Vylejeme na plech a dáme péct na cca 30 minut. Máme plynovou troubu, takže vy si pečte podle Vaší a klasicky špejlí ozkoušejte jestli se těsto lepí. Když nelepí je hotovo :-). Necháme vychladnout a uděláme polevu. Doporučuji polevu nedělat dopředu. Já to tak udělala, ona stuhla, docela velká část někde zmizela :-D, takže jsem ji pak musela naředit :-). Polevu si připravíme tak že přivedeme k varu mlíko s cukrem a pořadně rozmícháme do rozpuštění cukru. Vypneme plotnu! Vmícháme kousky čokoládové hmoty. Mícháme dokud nevznikne jednolitá hmota kterou rozetřeme na buchtu a necháme vychladnout.

Makové raw kuličky

16806698_1787772188214009_3828662787604828121_n16807594_1787772371547324_486001533275768453_n

A máme tady první sladkou tečku z našich surovin. Recept mi dala kamarádka a je skutečně jednoduchý, můžete zapojit i Vaše ratolesti. Doba přípravy cca 10 minut.

Suroviny Základ: dle zásob a velikosti mixéru 1 díl máku, 1 díl strouhaného kokosu, půl dílu rozinek. volitelné: karob, kakao, med, datle či jiné sušené ovoce... Postup: V mixeru rozmixujeme mák. Když je rozmixovaný, přisypeme kokos a mixujeme dále. Jako poslední přidáme rozinky nebo jiné sušené ovoce. Já je ještě dopředu odmočila (přijde mi, že se s nimi lépe pracuje a díky naší pozorné zákaznici už víme, že můžeme neodmočeným ovocem i odrovnat mixér ). Společně vše domixujeme. Dle chuti můžeme přidat med, karob nebo kakao. Z vzniklé hmoty tvarujeme válečky, které necháme vychladnout a nakrájíme na kolečka. Namísto válečků můžeme tvarovat kuličky a obalit je v kokosu.

Díky máku zásobíte tělo tolik důležitým vápníkem pro naše kosti, dále manganem, hořčíkem, fosforem.Je zdrojem nenasycených mastných kyselin, vlákniny, bílkovin, vitamínu E... výčet je veliký a společně s kokosem a rozinkami tak naše tělo zásobí skvělými látkami. Rozinky navíc pochoutku přirozeně osladí a tak můžete mlsat bez výčitek. PS: Nenechávat večer na stole... já ráno našla jen tenhle zbytek

Kokosové mléko

17103485_1800145096976718_2657638169827949227_n

Kokosového "mléko" z toho nejvoňavějšího kokosu co znám :-). Nechte přes noc v 600 ml odmočit 130 g kokosu (můžete vyzkoušet i menší množství), ráno umixujte a přeceďte přes plátynko. Chuť i vůně je tak intenzivní, že z toho padnete na... :-). Pokud máte raději sladší, můžete přisladit. V ledničce vydrží cca 2 dny.Když se oddělí tuk, stačí promíchat. A zbytek kokosu? Zbytek schovejte do krabičky a použijte ke zjemnění ranní kaše nebo do krupičky.

 

Jablkový jáhelník

A je tady další receptík z bezobalových surovin. Doma nám přistála jablíčka ze zahrádky, která ve sklepě přežila zimu a tak volba byla jasná...
Jablečný jahelník.


Suroviny: Množství na malý plech. Na koláčovou formu stačí poloviční množství.
Korpus: 400 g jáhel, voda podle potřeby (Kdo má rád mléčný základ, může použít místo vody mléko), 5lžic cukru (možno nahradit medem, sirupem, vodou s rozmixovanými odmočenými datlemi nebo rozinkami atd.), 1 vejce, lžička skořice, volitelně máslo
Náplň: 3 jablka nakrájená na kostičky, 1 jablko nastrouhané, lžíce skořice, hrst nadrcených vlašských ořechů, hrst rozinek.
Postup: Jáhly 2* spaříme vroucí vodou. Zalijeme vodou asi 2 cm na hladinu jáhel. Přidáme cukr, skořici, přivedeme k varu a pak na mírném plemeni vaříme do měkka (cca 20min) s občasným promícháváním. Pravidelně kontrolujeme a podléváme. Vodu necháme vyvařit, vypneme, přidáme máslo, případně dosladíme podle chuti a necháme vychladnout. Po vychladnutí zapracujeme vejce.
Připravíme si náplň smícháním všech ingrediencí. Do malého plechu vtlačíme vrstvu jáhel, další vrstva bude jablečná náplň a zakončíme druhou vrstvou jáhel. Vše jemně utlačíme a uhladíme. Vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C na 40 minut.
Můžeme podávat teplé i studené a pro zpestření nazdobit aktuálními bylinkami. Zrovna roste sedmikráska, tak co si přidat trošku zdraví z lůna přírody?