Kontakt

BEZOBALU
Halasova 810/8
703 00 Ostrava-Vítkovice

e-mail: info@bezobalu-ostrava.cz
tel.: + 420 770 635 612

 

Kopřivová polévka s cizrnovým kapáním

Děláte si rádi špenátovou polévku? Pak špenát nahraďte kopřivami. Doplníte si železo a spousta dalších dobrých látek bylinkou, která roste naprosto všude :-).

Suroviny

listy kopřiv dle libosti. Já použila asi 4 velké hrsti. Můžet použít i stonky, jen je pak potřeba pořádně umixovat tyčovým mixerém
2-3 lžíce kukuričné mouky
sůl dle libosti
špetka pepře
2-3 stroužky česneku
olej a smetana dle chuti

na kapání
Hrnek cizrny odmočené 24 h a více
1/2 hrnku polohrubé mouky, podle potřeby může být i více
1 vejce
byliny které máte rádi (bazalka,tymián,kurkuma atd.)
sůl 1 lžíce i více podle chuti
v případě potřeby vodu

Postup

Nejdříve si připravíme kapání. Slijeme cizrnu, trošku vody si můžeme nechat. Cizrnu umixujeme se solí, podle výkonu mixéru můžeme přidat vodu. Do vzniklé hmoty zapracujeme vajíčko a mouku, mouku a vodu přidáváme podle potřeby. Já dělala nočky přes síto, tak jsem těsto chtěla mít řidší. Přidáme koření, ochutnáme, případně přidáme sůl a do vroucí vody hazíme malé knedlíčky nebo děláme kapaní přes nokové síto (nevím jak se tomu nadává :-)). Až vyplavou odložíme stranou. Pokud bude kapání více, můžeme jej smíchat se zelím jako lehký oběd nebo použít dle libosti.

Jdeme na polívku. Dáme vařit 2 litry vody. Do vroucí vody vhodíme sůl, kopřivy a vaříme než zvadnou. Mouku rozmícháme v trošce vody a přilejeme do polévky, necháme zhoustnout. Krátce povaříme, rozmixujeme tyčovým mixerem, vrátíme na plotnu, dochutíme podle potřeby solí, pepřem, prolisujeme česnek. Kdo chce může přidat smetanu. Vsypeme noky, bylinky podle chuti a do útoku :-).

Hrachová polévka

17342573_1803218663336028_8684500033353201288_n

Vzpomínáte na školní jídelní s chutí nebo nechutí? :-) Zkuste si udělat tuhle jednoduchou hrachovou polévku a garantuji, že ty dětské chutě přehodnotíte :-).
Odmočte přes noc hrách, nechte cca 5cm vody navíc. V Bez obalu v půlené variantě a český. Pokud neodmočíte, musíte vařit o 20 minut déle. Ráno propláchněte, zalijte a vařte do měkka asi 20 minut. Průběžně kontrolujte zda-li je dostatek vody. Hrách by neměl plavat,ale ani se připálit :-). Rozmixujte tyčovým mixérem, osolte, opepřete a přidejte vodu dle požadované chuti a konzistence. Dle libosti můžete přidat petrželku, olivový olej, prolisovaný česnek, muškátový oříšek, rozmočený rohlík (jak ho známe z jídelny) :-D nebo můžete zkusit nechat naklíčit mungo fazole, které jsou také v naší nabídce. Skvěle si pochutnáte i pokud zůstanete pouze u kombinace hrách, sůl, pepř.
Dobrou chuť.