Kopřivová polévka s cizrnovým kapáním
Děláte si rádi špenátovou polévku? Pak špenát nahraďte kopřivami. Doplníte si železo a spousta dalších dobrých látek bylinkou, která roste naprosto všude :-).
Suroviny
listy kopřiv dle libosti. Já použila asi 4 velké hrsti. Můžet použít i stonky, jen je pak potřeba pořádně umixovat tyčovým mixerém
2-3 lžíce kukuričné mouky
sůl dle libosti
špetka pepře
2-3 stroužky česneku
olej a smetana dle chuti
na kapání
Hrnek cizrny odmočené 24 h a více
1/2 hrnku polohrubé mouky, podle potřeby může být i více
1 vejce
byliny které máte rádi (bazalka,tymián,kurkuma atd.)
sůl 1 lžíce i více podle chuti
v případě potřeby vodu
Postup
Nejdříve si připravíme kapání. Slijeme cizrnu, trošku vody si můžeme nechat. Cizrnu umixujeme se solí, podle výkonu mixéru můžeme přidat vodu. Do vzniklé hmoty zapracujeme vajíčko a mouku, mouku a vodu přidáváme podle potřeby. Já dělala nočky přes síto, tak jsem těsto chtěla mít řidší. Přidáme koření, ochutnáme, případně přidáme sůl a do vroucí vody hazíme malé knedlíčky nebo děláme kapaní přes nokové síto (nevím jak se tomu nadává :-)). Až vyplavou odložíme stranou. Pokud bude kapání více, můžeme jej smíchat se zelím jako lehký oběd nebo použít dle libosti.
Jdeme na polívku. Dáme vařit 2 litry vody. Do vroucí vody vhodíme sůl, kopřivy a vaříme než zvadnou. Mouku rozmícháme v trošce vody a přilejeme do polévky, necháme zhoustnout. Krátce povaříme, rozmixujeme tyčovým mixerem, vrátíme na plotnu, dochutíme podle potřeby solí, pepřem, prolisujeme česnek. Kdo chce může přidat smetanu. Vsypeme noky, bylinky podle chuti a do útoku :-).