Kontakt

BEZOBALU
Tyršova 1683/20
702 00 Ostrava

e-mail: info@bezobalu-ostrava.cz
tel.: + 420 770 635 612

 

Omáčka z cuketky a sojového masa

Jak využít cuketku (omáčka od slezské zahrádky), kterou máme v nabídce? Ujídat lžičkou, namazat na chleba anebo...co třeba takhle? Na výrobu luxusní omáčky.smile Osmahne se cibulka, přidá par hub, sojové maso (nejlépe odmočené), podusíme, přilejeme půl cuketky, dochutíme solí, pepřem. Jako příloha je výborná polenta nebo rýže. Vše jak jinak... bezobalově

Rizoto s adzuki

Jednoduché, rychlé, dobré

Indredience

půl hrnku fazolí adzuki
hrnek rýže basmati nebo jasmínové
sůl
olivový olej
podle chuti naklíčené mungo fazolky a bylinky

Postup

Fazole si necháme odmočit min. dvě hodiny, čím déle necháte odmočit, tím rychleji jsou uvařené. Já vařila i neodmočené v přetlakáči, ale je to škoda energie. Odmočené fazole slejeme, nalijeme novou vodu a vaříme do změknutí (cca 15 minut). Osolíme podle chuti (půl až jedna lžíce mořské nebo himalájské). Rýži necháme min 10minut odmočit, slejeme, přidáme sůl (podle chuti cca 1 lžička), zalejeme vodou asi půl centimentru nad hladinu a přivedeme k varu. Až rýže vaří promícháme a vaříme na nejnižší stupeň do odpaření vody. Necháme dojít pod pokličkou. Nakrajíme si bylinky (kopr, bazalka, máta, koriandr atd.). Slejeme fazole, rýži nakypříme vidličkou a přidáme k fazolím, zakápneme lžicí až dvěma olivového oleje, přidáme bylinky, mungo fazolky a promícháme. Hotovo. Dobrou chuť

vločkové karbanátky

Jak jednoduché a jak dobré. Jako přílohu můžete použít brambory, kyselé zelí, hořčici, chleba, salát... jak je libo. Vločkové karbanátky si můžete vzít jako rychlý oběd a zbaštit i za studena samotné nebo třeba s chlebem.

Ingredience

2 hrnky ovesných vloček celých
půl hrnku vody
cca 1/3 až 1 hrnek kukuřičné strouhanky + na obalení
sůl podle chuti
1lžíce majoránky
stroužek a více česneku podle chuti
podle chuti slanina na kostičky (můžete vysmažit)

Postup

vločky namočíme minimálně na hoďku, já nechala přes noc. Pohmatem vyzkoušíme jestli jsou měkké, pokud oschnou a zdají se vám tvrdší, tak ještě přilejte trochu vodu, fakt trochu, lépe více vloček než nastavovat strouhankou. Mírně osolte, přidejte prolisovaný česnek, majoránku, případně slaninu a zapracujte rukama. Pomalu přisypávejte strouhanku a zadělávejte rukama dokud nevznikne lepivé kompaktní těsto. (Se strouhankou opatrně, chutnější je méně strouhanky) Ochutnejte, případně dosolte. Pokud chcete aby vločky zůstali celé, můžete pouze prolít vroucí vodou a jako pojivo použít vajíčko. Z těsta vytvarujte placičky obalte ve strouhance a smažte na rozpálené panvi dozlatova nebo pokapejte olejem a pečte v troubě cca 20 minut. Přidejte přílohu a dobrou chuť.

Hustá polévka z červené čočky

16830759_1789537038037524_6265856945813533_n16831913_1789537081370853_114652472649777573_n

Čočka skvěle zasytí, působí proti zácpě a obsahuje pořádnou dávku železa a bílkovin.
Základní suroviny: 3 lžíce oleje,1 cibule, 1 stroužek česneku, čočka dle libosti (já použila jeden hrnek), 2 lžíce mleté papriky, 1 lžička mletého chilli, (přidat dle chuti), 2 až 3 lžíce kukuřičné mouky, sůl a pepř dle chuti, cca 2 litry vody dle potřeby
Volitelné: rajčatové pyré, zakysaná smetena, jakékoli indické koření, citrón...
Postup: Pokud máte čas, čočku na dvě hodiny namočte, pokud ji nenamočíte, nic se nestane. Díky odmáčení se do těla lépe vstřebávají minerály a stopové prvky.
Osmahneme cibulku, přidáme nadrobno nakrájený česnek a další minutku smažíme na mírném plameni. Přidáme mleté papriky, rychle promícháme. Přidáme kukuřičnou mouku, promícháme a za současného míchání pomalu přiléváme vodu. Vsypeme čočku a vaříme cca 30 minut do změknutí. Pravidelně kontrolujeme a přiléváme vodu dle požadované hustoty. Dochutíme solí a pepřem. Vypneme plamen.
Dle chuti můžeme přimíchat pyré či zakysanou smetanu
Dáme na talíř a ozdobíme lžičkou zakysané smetany, čerstvými bylinkami nebo dochutíme citrónem.
Přílohu použít nemusíme, ale vhodný je pita chléb. Já měla zrovna zbylý sojový řízek
:-)